Skip to content

4 Comments

 1. liesbeth
  7 januari 2019 @ 17:56

  Oudere lopers en loopsters tellen niet mee?

  Reply

  • Redactie Running_2020
   16 januari 2019 @ 09:49

   Vanwege de opzet van de studie kunnen oudere lopers en loopsters inderdaad niet meedoen. Bij vrouwen heeft de menstruatiecyclus effect op de darmmicrobiota en dus ook op een eventuele relatie tussen de darmmicrobiota en maagdarmklachten. We zouden ook naast alle mannen evenveel vrouwen kunnen werven, maar dan zouden al die vrouwen in hetzelfde deel van hun cyclus moeten zitten. Zoals u zult begrijpen is dat – op dit moment- een onmogelijke opgave.

   Wat betreft leeftijd wordt in deze studie 45 jaar als bovengrens gehanteerd, omdat ook leeftijd invloed heeft op darmmicrobiota en hier geldt dat de groep anders té divers wordt om nog onderzoek op te kunnen doen. Natuurlijk interessant voor vervolgonderzoek!

   Karlijn te Poele (MSc)
   Onderzoeker
   Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB)

   Reply

 2. Klaske Faber
  1 februari 2019 @ 09:27

  Ik dacht dat het aan de voeding lag dat de darmen opspelen bij het hardlopen. De dag voordat ik ga hardlopen probeer ik niet teveel te eten omdat ik denk dat ik dan minder last krijg, maar dat is niet zo helaas. Altijd gedacht dat mijn darmen misschien over gevoelig zijn. Maar wat kan ik doen om er geen last meer van te hebben?????
  Groetjes klaske.

  Reply

  • admin
   4 februari 2019 @ 19:33

   Beste Klaske, dank voor je reactie. Je kunt voor deze vraag het beste even contact opnemen met onze onderzoeker Karlijn, via poele.te.k@hsleiden.nl. Succes met de voorbereiding! Mvg, Marcel.

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *