Hardlopers kunnen binnenkort terecht op het online platform Sport Data Valley.
tekst: Mariska van Sprundel
Het soort sporters dat géén gegevens bijhoudt, is bijna uitgestorven. Door nieuwe technologie als supercomputers, kunstmatige intelligentie en machine learning nemen de mogelijkheden bovendien almaar toe.
Voetballers dragen nu al hesjes om bij te houden wie hoeveel meter liep en hoe vaak er sprintjes werden ingezet. Honkbalknuppels voorzien van sensoren leveren data over de impact van de bal en met welke snelheid die bal vervolgens weggeslagen wordt. Hardlopers registreren hartslag, pasfrequentie, afstand, snelheid, aantal kilocalorieën en steeds vaker ook vermogen.
Soms zijn het individuele atleten die via smartwatches en apps zelf data verzamelen, soms zijn het de coaches die met video’s en Local Positioning Systems in de weer zijn. Waar slaan zij hun data uit die verschillende bronnen op? En hoe halen ze vervolgens nuttige informatie uit die berg cijfers, grafieken en beelden?
Het initiatief Sport Data Valley, gesubsidieerd door de overheid, moet coaches, sporters en bonden die iets willen met hun data van hulp en advies gaan voorzien. Sport Data Valley is op poten gezet door het consortium Sport Data Center, waarin wetenschappers van de Universiteit Leiden, TU Delft, Universiteit Twente en het Amsterdam Institute of Sport Science (AISS) zich verenigd hebben.
Iedereen met data welkom
Het online platform Sport Data Valley meet zelf niet, maar maakt verbinding met bestaande apps en systemen, zoals hardloopapps en digitale weegschalen. Op het platform kunnen gebruikers hun data uit meerdere bronnen combineren en er analyses op loslaten, als ze dat willen.
Opening Sport Data Valley Lab (Hogeschool Amsterdam), met v.l.n.r.: Cees Vervoorn (Lector Topsport & Onderwijs – Hogeschool van Amsterdam/Universiteit van Amsterdam), (Wilma Scholte op Reimer, decaan), Geleyn Meijer (Rector Hogeschool Amsterdam).
“Met dit initiatief willen wij de digitalisering van de sport in Nederland ondersteunen”, zegt Dennis van Kooij, projectmanager van Sport Data Valley en werkzaam bij het AISS. “Alle takken van sport doen iets met data. Zelfs coaches die zeggen dat ze niks monitoren, staan toch met twee stopwatches langs de kant. Als je alle gegevens kunt omzetten in de juiste informatie, kunnen sporters specifieker gaan trainen.”
In mei opende het Sport Data Valley Lab in Amsterdam, na Heerenveen de tweede locatie waar de sportpraktijk ondersteuning krijgt in het slim omgaan data. De komende drie jaar komen er nog vier locaties bij. Vooralsnog werken de data-professionals en sportwetenschappers van Sport Data Valley vooral op projectbasis. Zo maken ze voor de honk- en softbalbond een dashboard om informatie te krijgen uit de grote hoeveelheid data, bijvoorbeeld hoe groot de kans is dat de pitcher een specifieke bal gaat gooien. Van Kooij: “We hebben een opendeurbeleid. Mensen die een algoritme zoeken of een andere toepassing voor hun sportgerelateerde data kunnen gewoon aankloppen.
Gegevens in eigen beheer
Het plan is om eind 2019 een eerste publieksversie van het online platform te lanceren, waar individuele sporters hun gegevens op kwijt kunnen. Op Sport Data Valley heb je je gegevens in eigen beheer. “Het zijn jouw data. Wij zijn slechts de provider”, aldus Van Kooij. Wie straks een account aanmaakt, kan toestemming geven voor anoniem gebruik van zijn data voor onderzoek, maar dit hoeft niet. Bovendien kunnen sporters de analyses die eruit rollen zelf weer gebruiken.
Stel dat de wetenschappers van de Sport Data Valley Labs willen weten hoe je het beste een marathon kunt lopen. Met behulp van loopdata van alle gebruikers kunnen ze dan bijvoorbeeld strategieën voor het tempo onderweg (pacing) ontdekken. Dan krijg je bijvoorbeeld als conclusie: ‘Als je in de eerste tien kilometer vijf procent harder gaat dan gewoonlijk, stort je rond de 35 kilometer in’. Van Kooij: “Dat soort informatie koppelen we weer terug naar de atleten. Op die manier proberen we het sportonderzoek dichter naar de praktijk te brengen.”
Iedereen, van recreatieve lopers tot gemeentes en coaches, kan zijn data hier in de toekomst dus veilig opslaan. Anderen kunnen er niet bij, tenzij de gebruiker daar toestemming voor geeft. En waar apps als Strava data altijd blijven bewaren, is weggooien op Sport Data Valley ook echt weggooien. De gebruiker blijft hier altijd de eigenaar van zijn eigen oceaan aan gegevens.