Veel sporters gebruiken termen op een manier die niet horen bij wat er exact in het lichaam gebeurt. Lees nu: ‘Vermoeidheid ontrafeld’.
In een onlangs verschenen artikel op Sport Knowhow XL gaat bewegingswetenschapper Hanno van der Loo (Sportgericht) in op de achtergonden van vermoeidheid. Het zijn vooral de termen die sporters en sportjournalisten daarbij gebruiken, die verwarring zaaien.
Spierkater
Als je verzuurt, lopen je spieren dan vol melkzuur? En wat gebeurt er als de man met de hamer opduikt? Van der Loo: “Ook in veel andere sporten duikt het woord ‘verzuring’ vrijwel onvermijdelijk op als de sporter het zwaar heeft. En dat niet alleen, ook de ‘spierkater’ die je pas in de dagen na een (te) zware training kunt voelen, wordt door velen geheel ten onrechte geweten aan verzuring van de spieren.”
Nuttige rol melkzuur
Volgens Van der Loo zit melkzuur “chronisch in het strafbankje van de sport”. Vermoeidheid en verzuring worden, aldus Van der Loo, als elkaars synoniemen gebruikt en dat gaat helemaal voorbij aan de “complexiteit en meervormigheid van het verschijnsel vermoeidheid”. Sterker: het zou goed zijn als de nuttige rollen van melkzuur voor ons lichaam beter bekend worden, aldus Van der Loo.
Wil je weten hoe het nu precies zit met vermoeidheid, verzuring en melkzuur? In het artikel op Sport Knowhow XL en in de onderliggende artikelen op Sportgericht wordt er uitgebreid op ingegaan.