Het IOC Research Center en de afdeling Sociale Geneeskunde van het VUmc Amsterdam doen onderzoek naar de preventie en behandeling van klachten aan de achillespees bij hardlopers. Doe ook mee!
Het doel van deze studie is het onderzoeken van de werkzaamheid van twee verschillende therapieën voor de preventie en behandeling van klachten aan de achillespees. Zo kunnen hardlopers in de toekomst het beste advies voor hun klachten krijgen en zo snel mogelijk weer op het oude niveau hardlopen. Beide therapieën zien er veelbelovend uit.
Een van de twee – het uitvoeren van specifieke excentrische rekoefeningen – is op dit moment één van de standaard therapieën voor klachten aan de achillespees. De alternatieve therapie bestaat uit zelf-massage met behulp van een foamroller en een foambal. Deze techniek is vooral in de laatste jaren bekend en steeds populairder geworden.
Er zijn aanwijzingen dat foamrollen het herstel bij klachten aan een pees op verschillende manieren positief beïnvloedt, mogelijk meer dan alleen bij de excentrische oefeningen.
Hardlopers gezocht
De onderzoekers zijn op zoek naar hardlopers met klachten aan hun achillespees, die mee willen doen aan deze studie. Je moet een hardloper van boven de 18 zijn en pijn en/of stijfheid aan je achillespees hebben. Het maakt niet uit of je daarvoor al behandeld bent of nu wordt behandeld.
De deelnemers aan het onderzoek worden op basis van het toeval ingedeeld in één van de twee groepen. Dit bepaalt welke van de oefeningen je gaat doen. Het onderzoek en de therapie duren twaalf weken.
Je wordt gevraagd elke dag twee keer de voorgeschreven oefeningen uit te voeren. Dit zal in totaal ongeveer tien tot vijftien minuten per dag in beslag nemen. Je krijgt duidelijke instructiefilmpjes en gedetailleerde geschreven instructies. De oefeningen kun je gewoon thuis doen.
Verder krijg je elke twee weken een e-mail met een link naar een online vragenlijst. De vragen gaan met name over hoeveel klachten je op dat moment aan je achillespees ervaart en hoeveel je de laatste twee weken hebt hardgelopen.
Afspraak
Aan het begin en aan het einde van het onderzoek doen we in Amsterdam een meting naar de gevoeligheid (de mechanische pijngrens) van je achillespees. Je wordt dan verzocht een afspraak te maken om langs te komen en deze afspraak duurt ongeveer 15 minuten. Je reiskosten worden vergoed en afhankelijk van de groep waarin je bent ingedeeld, ontvang je een foamroller of een klein sportgerelateerd cadeau.
Geheimhouding
De persoonlijke gegevens die van jou en andere proefpersonen verzameld worden, blijven geheim en worden nooit openbaar gemaakt. In eventuele wetenschappelijke artikelen worden de verzamelde gegevens alleen op groepsniveau weergegeven. De belangrijkste bevindingen en eventuele aanbevelingen uit dit project zullen in een verslag aan alle deelnemers worden verstrekt.
Gedetailleerde informatie vind je op deze website of neem contact op met:
Carolin F.J. Besuden
c.besuden@vumc.nl
06-43277161
Antoine Fllori
8 oktober 2018 @ 17:33
Dag,
Sinds 2 maanden loop ik rond met een serieus zeurende achillespees aan met linkervoet. Graag kom ik in aanmerking voor dit onderzoek.
Dank en groeten,
Antoine Flori