Orangeheroes start zaterdag 8 juni als een van de 368 teams in de Roparun. De acht lopers van Orangeheroes zullen in estafettevorm 525 kilometer afleggen tussen Parijs en Rotterdam, om geld op te halen voor het goede doel. Daarbij worden ze ondersteund door twee teamcaptains, zes fietsers, vier chauffeurs, drie koks en twee fysiotherapeuten.
De Roparun vindt traditioneel plaats in het Pinksterweekend en wordt georganiseerd door Stichting Roparun. Wat in 1991 begon als een door een vriendengroep georganiseerde estafetterun van Rotterdam naar Parijs, groeide na enkele jaren dermate uit z’n voegen dat de route in 2004 werd omgelegd van Parijs naar Rotterdam. Inmiddels is er ook een route vanuit Hamburg, waar een paar honderd teams van start gaan. Op maandag 10 juni tussen 12 en 17 uur komen alle teams samen bij de finish in Rotterdam.
Estafettekaravaan
‘Onze lopers zijn onderverdeeld in twee teams van vier,’ vertelt Marijke Nijhoff, teamcaptain van Orangeheroes. ‘De lopers van team A beginen en lopen beurtelings etappes van 2 kilometer. Na 70 kilometer worden zij afgelost door team B en kunnen ze in de camper gaan eten en slapen, totdat ze weer aan de beurt zijn. Ieder loopt dus gemiddeld zo’n 65 kilometer ofwel meer dan anderhalve marathon. Vanuit het kleine busje houdt de chauffeur contact met de teamcaptain, die er steeds voor zorgt dat mensen op tijd starten, rusten en verzorgd worden. Een hele organisatie, maar na acht jaar weten we inmiddels hoe we het moeten aanpakken.’
Ter voorbereiding hebben de Orangeheroes op basis van een trainingsschema ieder in hun eigen tijd getraind. ‘Samen hebben we de halve marathon van Amstelveen gelopen en een oefen-Roparun georganiseerd, om de dynamiek van één etappe van 70 kilometer te voelen. Verder hebben we veel tijd gestoken in de sponsoracties, want de Roparun is een sportieve uitdaging mét een goed doel,’ benadrukt Nijhoff.
Het goede doel
Het geld dat door de verschillende teams wordt opgehaald wordt door stichting Roparun toegekend aan instellingen, goede doelen en projecten in de palliatieve zorg van kankerpatiënten, waarbij de kwaliteit van de dagen die iemand nog resten vooropstaan. Denk aan vakanties voor patiënten en hun familie zodat zij, ook in een akelige periode, een mooie herinnering kunnen creëren; het doneren van pruiken aan kinderen met leukemie of hoofdhuidkoelers aan ziekenhuizen waar mensen chemotherapie ondergaan; een dag uit voor zieke kinderen en hun broertjes of zusjes; het doneren van pruiken aan kinderen met kinderen; en aan de inrichting van een inloophuis waar (ex-)kankerpatiënten en/of naasten elkaar kunnen ontmoeten.
Help mee!
Hoewel Orangeheroes geen officieel ING-team is, bestaat het wel voornamelijk uit collega’s die bij de bank werkzaam zijn. ‘Dat we bij zo’n groot bedrijf werken leverde ons de nodige voordelen bij het ophalen van sponsorgeld,’ zegt Nijhoff, ‘want naast de bijdragen van familie, vrienden en externe bedrijven, hebben we ook een beroep gedaan op onze collega’s. ING heeft in Amsterdam Bijlmer acht panden, waar we de afgelopen weken steeds een dag hebben gestaan om onze collega’s enthousiast te maken geld op te halen. Inmiddels heeft dat een mooi bedrag opgeleverd, en doneren kan nog steeds via de website van Roparun.
De Orangeheroes volgen en aanmoedigen? Dat kan via Facebook, Instagram of Twitter: @orangeheroes