Wereldwijd zijn er honderdduizenden apps die met je gezondheid te maken hebben. Maar toch zijn de toepassingen nog niet echt wereldschokkend. Hoe komt dat toch?
Bij Running 20/20 kunnen we de toekomst al uittekenen. De technieken zijn er – in de vorm van allerlei wearable sensors en meetapparatuur – en de benodigde hulpmiddelen – mobiele telefoons en apps – zijn al volledig ingeburgerd. Toch blijven de toepassingen van draagbare tools en gezondheidsapps steken op het simpelweg meten van de hartslag, de snelheid en de route bij het sporten en dan heb je het zo’n beetje wel gehad.
Verder proberen stappentellers en slaapapps nog een duit in het zakje te doen, maar deze zijn notoir onbetrouwbaar. Ook de metingen van looptechnische parameters, zoals de duur van een grondcontact en de exacte activiteiten van je bewegingsapparaat, zijn nog niet voldoende uitgekristalliseerd om lopers te kunnen verblijden met goede adviezen, betere prestaties én minder blessures.
Quantified self
Toch moet het er een keer van komen. Dat je met het grootste gemak, dankzij sensors op en in je lijf, gaat begrijpen wat je precies aan het doen bent. En dat dankzij zelfmeting (quantified self), waarna die app je ook nog eens haarfijn vertelt wat je béter kunt doen. Dat die mogelijkheden nog niet zijn uitgewerkt, is deels een technische kwestie (van correct en accuraat meten en programmeren) en deels een financiële, zo bleek onlangs in een artikel gepubliceerd in Vindingrijk.
Tot nu toe, zo betoogt Jan Taco te Gussinklo in dat artikel, worden apps vrij snel omarmt door de recreatie- en sportwereld. De gezondheidszorg – met grote financiële mogelijkheden – blijft echter achter. Want als het gaat over medisch handelen en opslaan van persoonsdata, worden deze kwesties ineens een stuk lastiger. Toch zijn het ontwikkelingen die ook de kosten van de gezondheidszorg op termijn fors omlaag kunnen brengen.
Enkele ondernemers proberen die barrière wel te doorbreken en een daarvan is, zo schrijft Te Gussinklo, Marcel van der Kuil van Running 20/20. Met de app Hatobito ontwikkelde hij, samen met onder anderen coaches en gebruikers, een instrument om op basis van je hartslag goede adviezen te krijgen over je training.
Lees hier het complete artikel (pdf) van Jan Taco te Gussinklo uit Vindingrijk.