Je hoort en leest er nog weinig over, maar over ruim een maand kun je sporten op recept. De gevleugelde term die je daarbij nog vaak gaat horen: gecombineerde leefstijlinterventie.
Dankzij een nieuwe regeling van de overheid worden bepaalde leefstijlprogramma’s door de zorgverzekeraars vergoed vanuit de basisverzekering. Vooral mensen met obesitas en overgewicht kunnen aan de slag met de zogeheten gecombineerde leefstijlinterventie (GLi).
Lees even mee met de officiële berichtgeving:
Een goed beschreven, effectief programma voor een gecombineerde leefstijlinterventie is het uitgangspunt voor de vergoeding. Voorwaarden voor vergoeding van een programma zijn:
- Het combineert de drie componenten: leefstijl, voeding en gedrag.
- Het past binnen de voorwaarden van de beleidsregels van de Nederlandse Zorgautoriteit (o.a. 12 maanden behandeling en 12 maanden onderhoud, omvat geen elementen die niet vergoed worden binnen de basisverzekering zoals begeleid bewegen en/of sporten, specifieke financiële voorwaarden etc).
Loket
De afkorting ‘GLi’ is een verzamelnaam voor verschillende leefstijlinterventies. De programma’s die in aanmerking komen voor een vergoeding in verband met GLi worden opgenomen in ‘Het loket gezond leven’ van het RIVM (www.loketgezondleven.nl).
Zowel leefstijlcoaches als paramedici, zoals fysiotherapeuten of diëtisten met een speciale aantekening, mogen de GLi uitvoeren. Deze zorgverleners zullen hiervoor opgenomen gaan worden in de registers van de desbetreffende beroepsverenigingen.
Kenniscentrum Sport
Uiteindelijk beslissen de zorgverzekeraars welke gecombineerde leefstijlinterventies voor de verzekerden vergoed worden. Als een programma is erkend door de erkenningscommissie, bepalen het Zorginstituut Nederland en de Zorgverzekeraars Nederland vervolgens of het programma valt onder de te verzekeren zorg.
Het Kenniscentrum Sport valideert in dit verband het sport- en beweegaanbod. Met het toegankelijk maken van interventiebeschrijvingen bevordert het Kenniscentrum Sport de uitwisseling van kennis over ‘wat werkt’ binnen de verschillende sectoren. Drie interventies zijn inmiddels erkend: Beweegkuur, SLIMMER en COOL.
Wildgroei
Volgens een recent artikel in de Leeuwarder Courant is het ‘voor huisartsen gissen naar goede programma’s, omdat er inmiddels een wildgroei zou zijn van leefstijlcoaches, fysiotherapeuten en diëtisten die leefstijlinterventie erbij doen’. Aan het woord is wetenschapper Adrie Bouma (Universitair Medisch Centrum Groningen, UMCG), die een proefschrift over dit onderwerp schreef, dat zij vandaag verdedigde.
Bouma’s boodschap: meer kennis en objectieve handvatten bij huisartsen over leefstijlinterventies en een objectieve screening voor welke patiënten deze geschikt kunnen zijn, kan het aantal effectieve verwijzingen naar interventies verhogen.
Ook een andere manier van begeleiden van deelnemers aan leefstijlinterventies kan ertoe leiden dat deze effectiever zijn, waardoor meer deelnemers langer actief blijven en meer kwaliteit van leven ervaren, betoogt Bouma, onderzoeker op de afdeling revalidatiegeneeskunde van het UMCG.
Wordt vervolgd!