Data is big business, kun je nagaan wat big data oplevert. Zo weten we nu dat snellere hardlopers kortere shorts kopen.
Hoe we dat weten? Het is info die is verkregen op een wijze waar velen van gruwen. Als echter grootmachten als Facebook en Google het zo doen, en wij hen blijven volgen, waarom zou een schoenenfabrikant als Under Armour dan achterblijven?
Eerst echter even dit…
Na de twee Adidas-modellen MicroPacer en 1, en de Puma RS Computer Shoe, duurde het enkele decennia voordat er werkelijk innovatieve, elektronische hardloopschoenen op de markt kwamen.
Vooral Under Armour is er de laatste jaren vol op gedoken, met ‘connected’ schoenen, waar we nog niet heel erg enthousiast over waren. De ingebouwde sensors gaven – net als veel footpods kunnen – wel de bekende basic info, als gelopen tijd en afstand, maar de software was niet heel gebruiksvriendelijk en veel andere apps of systemen helpen je onderweg een stuk beter.
HOVR
Toch gaat Under Armour, in tegenstelling tot alle andere schoenfabrikanten, door met het uitbrengen van loopschoenen met chips, zoals de recent gelanceerde HOVR. De reden is inmiddels bekend: het gaat de firma waarschijnlijk evenveel om de verzamelde data als om de verkochte schoenen.
Under Armour heeft namelijk wat goed te maken: een investering van bijna 1 miljard dollar in drie bekende apps (MapMyRun, MyFitnessPal en Endomondo) moet immers worden terugverdiend. Het bedrijf groeit inmiddels volop, breidde haar afdeling Europa (Amsterdam) enorm uit en is vooral data van haar clientèle aan het verzamelen. Zie daar onze kennis over die korte broeken.
We lazen dat in een verhaal op Wareable.com, waarin Ben McAllister (hoofd van de betrokken Under Armour-afdeling) uitlegde dat er een verband bestaat tussen mensen die kortere shorts kopen en hun gemiddelde loopsnelheid. Waarom Under Armour dat wil weten? De moeder aller moderne dooddoeners: “Om hun online shoppingervaring te verbeteren.”
Een gunst voor de klant? Die op termijn zo ook een loopschoenadvies kan verwachten? Of wil Under Armour die loper simpelweg veel meer spullen van eigen makelij verkopen?
Winstbejag
Privacy bestaat niet meer, en zeker niet in hardloopland. Wees je ervan bewust dat je aan alle apps waarmee je loopt een schat aan informatie cadeau geeft (jij kreeg immers die app ‘voor niks’). De meest vreemde zaken komen in jouw profiel terecht en je weet tegenwoordig echt niet wat op winstbejag jagende ondernemers daarmee (gaan) doen. Hen helemaal vertrouwen? Kom nou…
Inmiddels vraag ik mij wel af waarom een paar van mijn loopmaatjes in korte loopbroekjes zijn gaan hardlopen. Ik dacht altijd dat ze het wel stoer vonden, maar het kan dus ook om de snelheid gaan. Alleen weet ik nog niet of ze nou ook zo snel zijn (oké, veel sneller dan ik) of dat ze er alleen bij willen horen.