Met een chronische ziekte slik je waarschijnlijk dagelijks medicijnen, die echter te koud of te warm kunnen zijn. De app van MedAngel waarschuwt je voor onheil.
Met een slimme thermometer verpakt in een draagbare sensor kan MedAngel de werkzaamheid van medicatie zoals insuline, reumaremmers en de EpiPen waarborgen. Dankzij de bijbehorende app kun je continu zien of je medicijnen op de juiste temperatuur blijven en dat is belangrijker dan je wellicht denkt.
In de zomer van 2013, zes jaar nadat hij met diabetes type-1 werd gediagnosticeerd, stond ingenieur Amin Zayani (nu 31) voor zijn koelkast om een tweede shot insuline te nemen. Maar net als bij de eerste, een uur eerder, bleef zijn bloedsuikergehalte hoog.
Uiteindelijk belandde hij op de eerste hulp, waar de artsen hem simpelweg vertelden dat zijn medicatie het had laten afweten. “Dat werd een obsessie voor me. Ik moest en zou achterhalen waarom mijn insuline z’n werkzaamheid had verloren. Uiteindelijk bleek het aan de temperatuur te liggen.”
Temperatuur van levensbelang
Veel patiënten die chronisch medicijnen moeten innemen, hebben thuis een voorraad voor een paar maanden. Doordat ze die echter niet op de juiste manier bewaren, kan de werkzaamheid ervan verminderen. Dat was ook het geval bij Zayani. In zijn koelkast was het te koud geweest.
“Huishoudelijke koelkasten zijn bedoeld om eten in te bewaren,” legt hij uit. “De gemiddelde temperatuur is er 0 tot 4˚C en soms zakt die zelfs tot onder het vriespunt, zodat bacteriën geen kans krijgen. Terwijl insuline en veel andere medicijnen juist bij een temperatuur van 2 tot 8˚C bewaard moeten worden om hun effectiviteit te behouden.”
Elke drie minuten
Zayani en zijn team ontwikkelden daarom een slimme thermometer, de MedAngel, die eenvoudig in het gebruik is. Je doet de batterij in de sensor en plaatst deze bij je medicijnen in de doos of, als je onderweg bent, in je medicijntas. De sensor meet om de drie minuten (tot wel 480 keer per dag) de temperatuur en stuurt die data naar de bijbehorende app.
In de app kun je behalve meerdere gekoppelde apparaatjes of sensors ruim duizend verschillende soorten medicijnen selecteren. Daaronder insuline voor diabetes type-1, biologicals voor auto-immuunziekten zoals reuma, een adrenaline-pen voor voedselallergieën (EpiPen), verscheidene groeihormonen en ook vaccins.
Groen hartje
De app waarschuwt je als je medicijnen te warm of te koud worden. Bij een groen hartje is alles in orde, rood betekent dat het te warm is en bij blauw is de omgeving van je medicijnen te koud. Op deze manier kun je tijdig ingrijpen.
Op de vraag of dit mensen niet onnodig ongerust maakt, zegt Zayani: “Wie met een chronische aandoening leeft, is in feite zijn eigen dokter. Diabetespatiënten zijn eraan gewend vele keren per dag hun bloedsuiker te checken. Het laatste dat ze kunnen gebruiken is een app die onnodig paniek zaait.”
“De MedAngel-app fungeert als het brein van een apotheker, waar je terecht kunt voor advies, maar ook voor geruststelling. Marathonlopers, mountainbikers en langeafstandswandelaars bijvoorbeeld dragen hun medicatie vaak bij zich en weten dankzij de MedAngel of het qua temperatuur nog goed zit. Wordt het te warm, dan kunnen ze de medicijnen naar een koelere (schaduw)plek verplaatsen of je gebruikt de volgende keer een Frío Pouch (medicijnkoeler; red.), die je activeert door hem even in water onder te dompelen.”
Voortschrijdend inzicht
De app levert de producent een enorme hoeveelheid (anonieme) gebruikersdata op, die worden gebruikt voor onderzoek. Voor een eerste studie, waarvan de resultaten in oktober 2018 werden gepubliceerd, werkten Zayani en zijn team samen met wetenschappers van het Charité universitair medisch centrum in Berlijn.
In 2017, slechts twee jaar nadat het idee was geboren, won MedAngel de Lyfebulb Novo Nordisk Innovation Award.
Dit onderzoek bevestigde dat in het merendeel van de gevallen (79%) insuline buiten de veilige temperatuurrange werd bewaard. In 17% van de gevallen werd de medicatie zelfs bij temperaturen onder het vriespunt bewaard.
“Enkele decennia geleden was dit nog geen probleem, want de medicatie bestond destijds uit eenvoudige basismoleculen,” zegt Zayani. “Dat is tegenwoordig wel anders. Veel medicijnen bestaan uit complexe formules die zijn gefabriceerd in bioreactoren. Daardoor zijn ze vele malen effectiever, maar helaas ook gevoeliger voor temperatuurverschillen. Dit is een probleem dat nog te weinig aandacht krijgt onder artsen. Wij zien het als onze plicht om het bewustzijn rond dit thema te vergroten.”
Ontdek nu in het filmpje hoe MedAngel werkt.
MedAngel is sinds 2017 verkrijgbaar en koop je vanaf € 49,90.
MedAngel ONE: Slimme thermometer voor je medicatie - Voluit leven met Diabetes
30 juli 2019 @ 15:08
[…] nood! Om er altijd zeker van te zijn dat je medicatie op de juiste temperatuur blijft, is er nu de MedAngel ONE sensor en app. Dit ideale reismaatje in de vorm van een draadloze (bluetooth) sensor (4,5 x 2,5 cm) en app […]