Al enkele jaren kun je, naast je hartslag, nog veel meer zaken meten én verbeteren. Wat kun je bijvoorbeeld met je grondcontacttijd?
De slimme sportsensors die momenteel in omloop zijn, vaak verstopt in niet al te dure footpods, meten niet alleen je snelheid en aantal stappen. Ook een aspect als de tijd die je op de grond doorbrengt, de grondcontacttijd, wordt steeds vaker gemeten en via een sporthorloge, app of webplatform aan je getoond.
Wat heb je nu aan die grondcontacttijd? Wil je niet veel liever lang in de lucht zweven? Ja! Aan de ene kant heb je de grond nodig voor een formidabele afzet. Anderzijds is een grondcontact ook een moment dat je wordt afgeremd en vooral als je voet ver voor je lichaamszwaartepunt de grond raakt.
Korte contacttijd
Inmiddels is uit metingen bekend dat toppers ook de kortste contacttijden aan de grond hebben en heel goede hardlopers komen ook aanzienlijk sneller los van de grond dan recreatieve lopers.
Wie dus sneller wil hardlopen, moet de duur van het grondcontact verkorten. Een kwestie van een korte, explosie beweging, die zeker wordt beïnvloed door de aanwezigheid (van nature) van de juiste ‘snelle’ spiervezels.
Toch kun je zelf ook werken aan een kortere contacttijd, zo lazen we in een recent artikel van de Atletiekunie. Daarin geeft bondscoach Grete Koens adviezen over het verbeteren van je afzet aan de grond en dus van het verkorten van je grondcontacttijd.
Ze begint haar verbeterpunten opvallend genoeg met rompoefeningen. Je moet volgens haar naar het hele lichaam kijken, want als je spierkorset boven je voeten ondermaats is, zal een snelle voetbeweging niet door het lichaam worden ondersteund. Haar adviezen voor de romp: “Maak jezelf lang, steek de borst goed vooruit, met de schouders wat naar achteren.”
Heupen
Al langer is bekend hoe belangrijk de heup- en bilspieren zijn voor een goede voortstuwing, vandaar dat ook Koens er aandacht aan schenkt. Maandblad Runner’s World heeft daar enkele jaren geleden vaak over gepubliceerd en dit artikel helpt je hiermee snel op weg.
Koens vertelt je in het artikel van de Atletiekunie meer zaken over het verbeteren van je heup- en bilspieren en natuurlijk van de voeten zelf. Met daarbij ook aandacht voor het verschil in grondcontacttijd tussen je rechter- en linkervoet, wat bijvoorbeeld kan wijzen op of leiden tot een blessure.
Footpods kunnen je dat tegenwoordig allemaal prima tonen, vanaf de goedkope MilestonePod tot en met footpods van Garmin, Polar, Suunto, RunScribe en Stryd en de connected schoenen van Under Armour.