Hardlopen levert naast veel positieve effecten ook veel blessures op. De app REMBO gaat die te lijf.
Volgens cijfers van VeiligheidNL (uit 2014) ontstaan er jaarlijks 710.000 hardloopblessures. Dit kost de samenleving zo’n 10 miljoen euro, aldus een artikel deze week op Sport Knowhow XL. Het onderzoek Take a mental break?! probeert de mentale component van die blessuregolf te ontrafelen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door hoogleraar sportpsychologie Jan de Jonge en zijn groep van onderzoekers aan de TU Eindhoven. De studie is gericht op het voorkomen van hardloopblessures door middel van het bevorderen van mentaal (cognitief en emotioneel) herstel onder competitieve hardlopers. De Jonge tegenover Sport Knowhow XL: “Wij proberen op de radar te krijgen hoe je minder obsessief bezig kunt zijn en welk positief effect dat weer kan hebben op het herstel.”
Letselschade 
De Jonge definieert hardloopblessures als letselschade, al dan niet met pijn, veroorzaakt door training, waardoor mensen hun hardloopactiviteiten moeten aanpassen. De meeste blessures zijn het gevolg van overbelasting en doen zich voor aan knie, kuit, achillespees en voet.
“Vanaf mei,” aldus De Jonge, zijn we met het onderzoek begonnen met een groep van 425 mensen, die hele en halve marathons lopen en vaak obsessief bezig zijn met schema’s en tijden. We hebben de onderzoeksgroep in tweeën gesplitst: een interventiegroep en een controlegroep. De eerste kreeg de door ons ontwikkelde app REMBO ter beschikking.”
Rood
De REMBO-app (Running & Excercise Mental Break Optimization) is eigenlijk een adviesapp en werkt op basis van een lijst vragen. Je beantwoordt twaalf vragen en vervolgens krijg je een advies met een bepaalde kleur te zien.
Bij rood worden mensen geadviseerd niet te rennen, oranje is risicovol hardlopen en bij groen kunnen ze risicoloos de sport beoefenen. “De app fungeert als een stopemotie. Het houdt de lopers een spiegel voor. Mensen moeten zelf de keuze gaan maken of ze die dag willen hardlopen of niet.”
De Jonge wil in april 2019 het onderzoek afronden. Als blijkt dat de REMBO-app echt werkt, wil hij deze gratis aan elke hardloper beschikbaar stellen via het Kenniscentrum Sport. “Het is onze hoop dat dit uiteindelijk leidt tot een minimale reductie van hardloopblessures van zo’n 10 procent.”
Lees het complete artikel met de eerste resultaten op Sport Knowhow XL.