Nederland heeft ruim twee miljoen actieve hardlopers. Een deel van dat immense peloton kan op de langere afstanden last krijgen van hun darmen. Vandaar het onderzoeksproject Buikloop.
Niet vreemd, die darmklachten, want je dikke darm is gastheer van ongeveer twee kilo aan bacteriën. Dit is vooral vervelend bij het lopen van een marathon, waarbij een maandenlange voorbereiding letterlijk en figuurlijk door het toilet kan worden gespoeld.
Een probleem voor de loper zelf, maar ook voor de trainers en coaches en de organisatoren van loopevenementen. De Engelse Runner’s World heeft hier uitgebreid aandacht aan besteed in dit artikel, maar wie herinnert zich niet hoe Tom Dumoulin in de Giro d’Italia van 2017 naar de kant moest?
Project Buikloop
Het vermoeden is dat de samenstelling van de bacteriën in je darmen weleens van invloed zou kunnen zijn op het krijgen van darmklachten, op je prestaties en natuurlijk op je loopbeleving. Daarom zijn we het project Buikloop gestart.
Dit project wordt via veldonderzoek in diverse marathons uitgevoerd. Hierbij volgen we een groep lopers in de voorbereiding en in de uitvoering van een marathon. Zo kunnen we een goed beeld krijgen van de effecten van de verandering van levensstijl en bioritme op de samenstelling van deze bacteriën. Dat heeft gevolgen voor je gezondheid en je prestaties.
MyMicroZoo
De metingen worden uitgevoerd door het research lab MyMicroZoo. Deelname aan deze metingen is eenvoudig en niet tijdrovend. Op de website van MyMicroZoo kun je lezen hoe dit in zijn werk gaat.
Wil je ook aan het project meedoen of ben je op een andere manier geïnteresseerd? Meld je dan bij Running 20/20 via info@running2020.org.