Met innovatieve technieken weet je straks eerder dan de sterren zelf dat ze op weg zijn naar een wereldrecord.
Het is het heilige doel van de organisatoren dat de Olympische Spelen in Tokio (2020) de ‘meest innovatieve Spelen ooit’ worden. Volgens een recent bericht in de Volkskrant houdt dat het volgende in: “Locaties zullen met gezichtsherkenning werken, bij het turnen zal een met kunstmatige intelligentie uitgeruste computer de juryleden helpen bij de beoordeling en op metrostations gaat een al even slimme robot verdachte pakketjes opsporen en ‘potentieel gewelddadige bewegingen’ van passagiers identificeren.”
Bewegingen in beeld
Vooral die kunstmatige intelligentie gaat het verschil maken. Het zijn internetgigant Alibaba (zorgt voor data-opslag in de cloud) en chipfabrikant Intel die samenwerken om de sporters op een geheel nieuwe wijze te volgen. Door geavanceerde technieken vallen de bewegingen van de sporters veel beter in beeld te brengen, waardoor die methodiek een compleet nieuwe ervaring aan het televisiebeeld geeft.
Erg jammer voor de kijkers in het stadion, misschien. Zij moeten onderweg nog gissen naar de mogelijkheden van een wereldrecord, terwijl de tv-kijkers dat al lang zien aankomen (zie afbeelding boven). Overigens is dat bij het zwemmen en schaatsen al langer mogelijk.

Voetbal
De nieuwe door Intel ontwikkelde technologie, 3D Athlete Tracking, gebruikt kunstmatige intelligentie om de beelden van sporters te kunnen analyseren en voorspellingen van hun prestaties te kunnen doen. Natuurlijk is die techniek ook erg handig in training, waarvoor overigens al talloze systemen in omloop zijn.
Vooral in de voetbalwereld wordt al grof geld betaald voor volgsystemen die in kaart brengen hoe snel of vermoeid voetballers zijn en hoe ze zich gedragen in allerlei spelsituaties. Natuurlijk houden clubs die informatie liever voor zichzelf, zeker de live data, maar er worden ook steeds meer statistieken met elkaar gedeeld.
Ontploffen
Erger dan tijdens de Spelen in 2008 zal het tot slot (hopelijk) nooit meer worden. Usain Bolt had net een sensationele 19.30 seconden op de 200 meter gelopen, maar slechts een enkele fan in het Olympisch Stadion van Peking stond op de banken. Pas na de aankondiging door de stadionspeaker van het nieuwe wereldrecord – bijna een minuut later – ontploften de tribunes, vol lokale bezoekers zonder enige kennis van de sport.
Lees hier het complete persbericht van Intel.