‘Meten is gissen’
Marcel van der Kuil Apps, Happy Feet, Hatobito, Producten, Running 20/20 Arion, Fithaxx, Garmin, Happy Feet, Herman Heskamp, HRV, LaFoot, Milestone Pod, Panton, RunScribe 0
Running 20/20 biedt je telkens weer een uitdagende blik in de digitale toekomst van de sport en gezondheidszorg. De laatste editie, met tien sprekers/voordrachten in het nieuwe home in Utrecht (Jaarbeurs Innovation Mile, 6-12-2017), markeerde enkele opmerkelijke feiten.
Maand na maand brengt Running 20/20 wetenschappers, coaches, ondernemers en sportmarketeers voor het voetlicht, die hardlopers prikkelen met de nieuwste mogelijkheden van de digitale revolutie. Ook organisaties als de KNVB en de Hartstichting schoven daarbij (dit keer) graag aan, en dat in het nieuwe, inspirerende onderkomen JIM.nl. De bezoekers van de Meetup zagen dit keer ook enkele onmogelijkheden langsfietsen.
Pods
Dat bleek vooral uit de pitch van Herman Heskamp (Lafoot.nl), die in zijn Hilversummer running speciaalzaak al twaalf jaar pioniert met voet- en 3D loopanalyses. Afgelopen jaar stortte hij zich op de sensors, pods en aanverwante apps en kwam tot een frappante conclusie: ‘meten is gissen’.
De soms nog vrij jonge sensors van Arion, Garmin, MilestonePod, Runscribe, SHFT en Stryd leveren je een indrukkende vloed aan data op. De per merk in eigen algoritmen verpakte uitslagen blijken echter zo divers of zelfs tegenstrijdig, zoals bij grondcontacttijden, dat er geen bruikbare conclusies voor de loper uit te halen zijn. Zou dat de reden zijn dat de Tune-pod, ruim een jaar geleden gepresenteerd bij onze Meetup in Eindhoven, ter ziele is?
Heskamp neemt geen genoegen met vraagtekens en gaat met een stel proefkonijnen de pods verder onderzoeken. Vanuit een nulmeting wil hij de zaken nog grondiger beoordelen en wie interesse heeft in deze ontwikkelingen én zijn eigen meetwaarden, gaat natuurlijk naar de workshop die Lafoot op 12 januari (2018) organiseert.
Digitale dokter
De (on)mogelijkheden van de moderne techniek voor eHealth kwamen ook om de hoek kijken bij de presentatie van Frank van Zon (Physitrack.com). Zijn verhaal deed denken aan de presentatie van de Fysio24-app, een jaar of twee geleden, die toen de nodige kritische kanttekeningen uit de zaal kreeg te verduren. Dit keer echter werd Van Zons PhysiApp breed omarmt. Met veelomvattende oefenprogramma’s, analyses, voorlichting én telehealth is de digitale (para)medicus dichterbij dan ooit. Het is nu nog de vraag wanneer zorgverzekeraars alle duizelingwekkende mogelijkheden voldoende gaan inzien. Daarnaast is er nog een hobbel te overwinnen, aldus Van Zon: angst bij de patiënt. Alleen de early adopters zijn nu overtuigd van de kracht van de PhysiApp.
Kalmerend effect
In korte pitches werden we verder op de hoogte gebracht van:
> de enorme groei van het platform Allesoversport.nl (Bob Winter), waarop heel veel (wetenschappelijke) kennis uit het veld wordt gebundeld (al meer dan 2600 artikelen).
> de ethische kant van het verzamelen en gebruik van data, die je voortaan kunt monitoren dankzij het uitgebreide en diepgravende hulpmiddel DEDA. De Ethische Data Assistent kun je simpel downloaden op dataschool.nl/deda. Dat ziet er ongeveer zo uit:
> de (on)mogelijkheden van ons brein, waarbij we tegenwoordig snel aanlopen tegen een overload van prikkels. Die kun je in de veel méér dan rustgevende O2CHAIR (foto boven) ‘te lijf’ gaan in sessies die al na twee minuten een kalmerend effect geven. Ook het luisteren naar de inspirerende ondernemer erachter, Johan Maigret (breathunlimited.com), had een aangename uitwerking.
> de Fithaxx-app, ontwikkeld door Jonatan Samoocha (fithaxx.com). Daarin worden op basis van de – in Strava – verzamelde data continu je Zoladz-trainingszones in de gaten gehouden en verbeterd. De app (beta-versie) wordt binnenkort gelanceerd.
Hartslag
Niet alleen Samoocha presenteerde een app met de Zoladz Test als uitgangspunt, ook Running 20/20 is zelf bezig met een app op dit gebied. Gestut door de expertise van oud-Europees marathonkampioen Gerard Nijboer en het team van Running 20/20, wordt gewerkt aan een relatief eenvoudige hartslag app.
De Zoladz Test wordt tot nu toe vooral door ambitieuze lopers toegepast, mede omdat het protocol lastig uitvoerbaar is. Deze nieuwe app (Hatobito) helpt ook de doorsnee loper die zijn veilige trainingszones wil achterhalen.
Het was Joris Swaak (Panton.nl) die de ontwikkeling van de app begeleidt en toelichtte en die vooral vragen kreeg over de bijbehorende test van de maximale hartslag. Daarbij was er een bijzonder moment, toen na elkaar de legendarische, voormalige Atletiekunie-coaches Bob Boverman en Gerard Nijboer hun nog steeds waardevolle input gaven. Dan praat je over ongeveer Running 19/75.
HRV
De hele avond werd ingeklemd door Sebastian Buurmans HRV-metingen (zie ook deze website). Dat was niet alleen het eerste onderdeel, voorafgaand aan een Pilates-training, waarbij Dennis Licht en Margaret Huzarska de deelnemers de transfer van Pilates naar het hardlopen lieten uitvoeren. Ook daarna verrichtte Buursma zijn metingen met de HRV camera-app.
Opvallend was, zo vertelde hij aan het eind van de avond, dat twee Pilates-debutanten totaal verschillend op de inspanningen reageerden. Met als boodschap dat hun fysieke (herstel)processen geheel individueel en anders verlopen, met dus ook implicaties voor hun trainingsschema.
Met dit soort wijze lessen gingen de ruim dertig bezoekers na een laatste verfrissing de donkere avond in, al filosoferend en dromend van de volgende digitale horizon.