Met de nieuwe hartslagapp Hatobito kunnen hardlopers veel veiliger en gerichter dan ooit trainen.
Laatst startte een loopster bij een trailrun over vijf kilometer met oortjes op. Niets bijzonders. Ze luisterde naar een app op haar mobiele telefoon, gebeurt ook vaak. Het was echter niet muziek, waar ze naar luisterde, het was Evy. Een trainingsprogramma!
De loopster kwam op dat moment net wandelend voorbij; kennelijk had Evy de opdracht voor een pauze gegeven. De trailloopster kon dus rustig vertellen wat ze aan het doen was, terwijl de prettig motiverende, zoetgevooisde stem van Evy voor de toeschouwers verborgen bleef.
Het programma van Evy is niet echt bedoeld voor wedstrijden, maar het kan dus wel. Bovendien toonde het schouwspel aan hoe krachtig de boodschap van Evy is. De enkele honderdduizenden downloads van haar programma zeggen genoeg. Evy rocks.
Veel verder dan dat zijn de app-bouwers in de omvangrijke Nederlandse loopwereld niet gekomen. En daar willen de makers van de hartslagapp Hatobito verandering in brengen. Zij mikken echter minder op de brede reeks van beginners, zoals Evy, maar meer op gevorderde en ambitieuze lopers.
Zoladz Test
De ontwerpers van de app, onder aanvoering van Marcel van der Kuil en Patrick Aris (Running 20/20), zijn aan de slag gegaan met een bekend, maar arbeidsintensief trainingshulpmiddel, de Zoladz-hartslagtest. Deze hebben ze in een modern en simpel bruikbaar jasje gestoken.
Sinds enkele decennia baseren nagenoeg alle toplopers in Nederland hun trainingen op de Zoladz Test. De Poolse inspanningsfysioloog Jerzy Zoladz ontwikkelde een systeem van vijf trainingszones, van heel licht naar intensief en zwaar, die alle vijf in je looptrainingen en wedstrijden moeten voorkomen. Heel veel trainers werken met deze test, maar de toepassing vinden velen tamelijk lastig. De test is niet eenvoudig uit te voeren en daar gaat de app Hatobito verandering in brengen.
Met een eenvoudig en uitvoerig getest protocol (van 5 x 6 minuten) kan nu iedere individuele loper zelf de Zoladz Test uitvoeren en vervolgens de resultaten delen met een coach en gebruiken in de training. In de testfase waren naast een hele reeks van looptrainers ook enkele bekende cracks actief, zoals oud-Europees marathonkampioen Gerard Nijboer, Dennis Licht en Gert-Jan Wassink. Ook Patrick Aris is oud-international.
Verrijken
Hatobito is niet zomaar een app die je hartslag meet en dat komt nadrukkelijk door de inbreng van Van der Kuil. Hij pioneert al enkele jaren met de enorme mogelijkheden van sensors en apps die ons leven, sportief of (on)gezond, kunnen verbeteren en verrijken. Dat is ook de bedoeling van Hatobito.
Met de inzichten van de app kunnen de loper of (en het liefst) zijn coach de trainingen voortaan veel beter monitoren en aanpassen (digital coaching). De loper leert zijn belastbaarheid beter kennen, gaat gerichter trainen en bereikt geleidelijk betere resultaten. De opzet van het Hatobito-systeem is zo dat ook de trainer wordt ‘ontzorgd’ en er eenvoudig mee aan de slag kan.
De praktijk leert dat veel hardlopers te vaak in de te hoge hartslagzones lopen. Ze trainen gewoon te hard. ‘De lagere, gemakkelijke zones worden massaal overgeslagen, terwijl je daarmee efficiënter kunt trainen,’ aldus Patrick Aris. Met de app kun je voortaan veel gemakkelijker de zo belangrijke handrem bedienen. ‘Door langzamer te trainen,’ voegt Gerard Nijboer toe, ‘leer je sneller te lopen.’ Naast betere tijden voorkom je zo bovendien blessures en overtraindheid.
De app is het resultaat van een uitgebreid proces van co-creatie, waaraan veel trainers en lopers een aandeel leverden. Het programma is uiterst eenvoudig te bedienen en vraagt je alleen om je rust- en maximale hartslag. Voor dat laatste is altijd een disclaimer vereist: ben je niet echt fit of twijfel je aan je gezondheid, doe dan geen maximaaltest voordat je een (sport)arts hebt gezien. En profiteer daarna van de vele positieve kanten van Hatobito (wat in het Japans ‘heartbeat’ betekent).
De app Hatobito is gratis verkrijgbaar in de Appstore; binnenkort verschijnt er een nieuwe versie.