Het is een forse gadget om te dragen, maar Halo Sport claimt dat je met een hoofdtelefoon je prestaties kunt verbeteren.
Het bedrijf Halo Sport specialiseert zich al enkele jaren in technieken waarbij je door het dragen van een hoofdtelefoon progressie kunt boeken. De wetenschappelijke achtergrond is niet al te lastig: door iets veel te doen, word je nu eenmaal steeds beter in die handeling. En door het stimuleren van die herhalingen kun je extra vooruitgang boeken.
Motoriek
Halo Sport heeft die kennis omgezet in een praktische variant, die neuropriming wordt genoemd. Zet een hoofdtelefoon op en de elektrische stimulatie van je hersenen en zenuwbanen kan beginnen. Daarbij richt de aandacht zich speciaal op een centraal gedeelte van je brein (zie afbeelding boven), die de motorische schors wordt genoemd. Dit deel van je hersenen stuurt je motoriek aan, dus al je bewegingen.
Wat Halo Sport aan dit principe toevoegt is een klein elektrisch veld dat ervoor zorgt dat de herhalingen beter door je brein worden vastgelegd. Daarbij maakt de techniek gebruik van je neurale plasticiteit, wat slaat op het vermogen van je hersenen om nieuwe structuren en verbindingen (zenuwbanen) te ontwikkelen.
340 gram
Deze methodieken zijn vooral geschikt voor mensen met een hersenbeschadiging, maar Halo Sport claimt dat sporters en militairen (het Amerikaanse leger) er ook vooruitgang mee kunnen boeken. Je zou zo zaken als vaardigheden, uithoudingsvermogen en kracht efficiƫnter kunnen trainen.
Met een gewicht van 340 gram is de Halo Sport op dit moment niet echt geschikt voor hardlopers en veel andere sporters. En een echt effect meten is ook lastig. Het bedrijf wil echter de bakens verzetten en een groter publiek proberen te bereiken, aldus dit artikel van Wareable.com.
Bewerking: Robert Meijer