Skip to content

7 Comments

 1. G Rood-Gouw
  8 november 2019 @ 11:41

  En weer alleen mannen. Wanneer wordt er nu eens onderzoek gedaan bij vrouwen?

  Reply

  • Redactie
   8 november 2019 @ 12:03

   Bij vrouwen heeft de menstruatiecyclus effect op de darmmicrobiota en dus ook op een eventuele relatie tussen de darmmicrobiota en maagdarmklachten. We zouden ook naast alle mannen evenveel vrouwen kunnen werven, maar dan zouden al die vrouwen in hetzelfde deel van hun cyclus moeten zitten, zoals u zult begrijpen is dat een erg lastige opgave (in ieder geval bij de omvang van deze studie).

   In deze studie wordt verder de leeftijd van 45 jaar als bovengrens gehanteerd, omdat ook leeftijd invloed heeft op darmmicrobiota. Hier geldt dat de groep anders té divers wordt om nog onderzoek op te kunnen doen.

   Karlijn te Poele

   Reply

   • Eileen
    3 januari 2020 @ 17:52

    Ja vrouwen zijn lastig en dus doen we er maar geen onderzoek naar Daarmee worden vrouwen weer heerlijk onzichtbaar in de statistieken en worden hun medissche klachten gewoon weer alsof we mannen zijn behandeld Ik raad u eens aan het boek van Caroline Criado Perez Onzichtbare vrouwen te lezen

    Reply

 2. Anika
  9 november 2019 @ 22:32

  Beste Redactie, hoe zit het dan met de vrouwen die als anticonceptie de pil gebruiken. Je heb dan een kunstmatige cyclus van 21 dagen en dan een stopweek. Misschien kun je dan bijvoorbeeld de vrouwen op dag 10 laten terugkomen voor het onderzoek (of tijdens de stopweek). Of wellicht vrouwen werven die de pil gebruiken zonder stopweek of de minipil gebruiken, dan krijg je elke dag dezelfde dosering hormonen.

  Reply

  • Redactie
   12 november 2019 @ 15:58

   Interessante tips, maar in dit stadium van het onderzoek is het belangrijk de diversiteit in proefpersonen zo klein mogelijk te houden (om diverse redenen), daarom doen we op dit moment geen onderzoek bij vrouwen.

   Karlijn te Poele

   Reply

 3. The running writer
  12 november 2019 @ 16:50

  Om minder last van darmen te hebben, is te zorgen dat je goed tegen koud douchen, minimaal 2 minuten ,kunt. Na jarenlang last van darmen te hebben tijdens sporten nu geen last van, zodra ik dit een tijdje niet doet krijg ik weer last.

  Reply

 4. Deelnemers gezocht! - Sportinnovator Centrum NS&H
  20 november 2019 @ 16:17

  […] Kijk hier voor meer informatie en neem contact op met Karlijn te Poele, poele.te.k@hsleiden.nl, tel: […]

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.