Wil jij dit jaar de marathon lopen? Maar heb je twijfels over je maagdarmwerking? Meld je dan nu aan in Leiden!
Het lopen van een marathon wordt steeds populairder. Naast de vele positieve gezondheidseffecten van duurinspanningen, kan dat echter ook gepaard gaan met maagdarmklachten.
Zo’n 30 tot 90% van de hardlopers heeft last van maagdarmklachten tijdens of in de uren na het hardlopen. Het ontstaan daarvan heeft waarschijnlijk te maken met de herverdeling van het bloedvolume, resulterend in een verminderde bloedtoevoer naar het spijsverteringskanaal en een minder goed functionerende darmbarrière. Doordat die barrière minder goed werkt, kunnen ongewenste stoffen (endotoxinen) in de bloedbaan terechtkomen en voor ontstekingsreacties zorgen.
Microbiota
De vele micro-organismen in onze darmen, gezamenlijk onze darmmicrobiota genoemd, zijn van invloed op de voedselvertering, maar ook op het functioneren van de cellen die de darmwand bekleden en de verbindingen tussen deze cellen.
Mogelijk hebben hardlopers met maagdarmklachten tijdens duurinspanning te maken met een afwijkende samenstelling van de darmmicrobiota en/of metabolieten ten opzichte van hardlopers zonder klachten, waardoor de darmbarrière minder goed functioneert en er problemen kunnen optreden.
Bij een nieuw Leids onderzoek wordt daarom vooral gekeken naar de relatie tussen de samenstelling van de darmmicrobiota en/of metabolieten en het ontstaan van maagdarmklachten tijdens duurinspanning.
Meer info vind je hier of meld je meteen hier aan. Wil je weten of je een geschikte deelnemer bent en/of wil je meer informatie, neem dan contact op met Dr. Dionne Noordhof, via noordhof.d@hsleiden.nl
Afbeelding boven: Leiden Marathon.