Op steeds meer fronten blijkt dat je bij het sporten veel cijfers kunt meten en ook met al die data interessante dingen kunt doen.
Stichting Running 20/20 is al een jaar of vijf actief op het gebied van sport en data, kwam in 2018 in een stroomversnelling en participeert momenteel in diverse projecten. Enkele voetbalclubs als Ajax, AZ en Bayern München behoren ook tot de pioniers, maar tegenwoordig heeft bijna elke gerespecteerde eredivisieclub wel een datateam aan het werk. Sportdata zijn booming business.
Hoe kom je aan al die data? Elke hardloper kent de hartslagmeter wel of loopt rond met een gps-horloge. Dan ben je al een heel eind op weg. Met sensors, apps, Bluetooth en wifi kun je al snel een hele onderzoeksbatterij optuigen en hoogwaardige camera’s en intelligente software doen de rest.
Lionel Messi en Dirk Kuyt
Het duurde wel even voordat de voetbalwereld overtuigd was van de mogelijkheden van sportdata, zo vertelde Pieter Zwart van Voetbal International afgelopen week op het symposium van het Sport Data Center (SDC).
Zwart vertelde daar, aldus het verslag op Sport en Strategie, dat hij met statistieken kon aantonen dat Lionel Messi bij het WK voetbal in 2014 meer ballen op zijn tegenstanders veroverde dan Dirk Kuyt. Kan niet, zeiden de bondscoaches Bert van Marwijk en Co Adriaanse, maar Zwart had het wel degelijk bij het rechte eind.
Universiteiten
Om de data de rol te kunnen geven die ze verdienen, is er al geruime tijd een samenwerking tussen de Universiteit Leiden, Vrije Universiteit Amsterdam, Technische Universiteit Delft, Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit Twente (samen het Sport Data Center). Het onderzoek wordt onder meer uitgevoerd bij Team Lotto Jumbo.
Verder wordt bijvoorbeeld ook aan de Rijksuniversiteit Groningen, onder ander samen met FC Groningen, intensief met data gestoeid en datzelfde geldt helemaal voor de Brabantse Fontys Hogeschool.
Genieten
De slotconclusie van Sport en Strategie, opgetekend uit de mond van Arno Knobbe van het Sport Data Center, is dan ook duidelijk: “We werken met veel meer sportbonden en teams samen. Er is sprake van een sportdata revolutie. Bij het Sport Data Center combineren we sportwetenschappen (fysiologie, biomechanica en sport engineering, red.) met datawetenschap. Data is niet meer weg te denken uit de sport.”
Wij van Running 20/20 hebben daar niets aan toe te voegen, behalve dan onze passie en inzet voor dit vakgebied, waarbij we ons niet willen blindstaren op de cijfers, maar vooral ook willen genieten van de sport en van de ontspanning en gezondheid die sporten ons biedt.
Lees het hele verslag op Sport en Strategie en ook het verhaal over sport en data op ijsbanen in Nederland.
Check ook: Sport Data Center