Koen Castelein zocht een uitdaging én een antwoord. Dat voerde hem 42,2 kilometer lang door Leiden.
Het was zondag 19 mei in Leiden een pittige dag voor hardlopers. Veel wind boorde menig record de grond in, maar Koen Castelein (29, Amsterdam) liep toch maar mooi tien minuten af van zijn beste prestatie. In zijn tweede marathon, na die in Rotterdam (2013, 3.38 uur), kwam hij dit keer over de streep in 3.28.46.
De ex-marinier en student bewegingswetenschappen (VU Amsterdam) was op zoek naar een nieuwe uitdaging en vond die in de Leiden Marathon. Bovendien wekte het darmonderzoek dat hier ook plaatsvond – het door Running 2020 ondersteunde project Buikloop – een extra motivatie.
Excel
“Ik vond dat een interessant gegeven,” aldus Castelein, verder ook een groot liefhebber van obstacle runs en bootcamp. “Ik zag de aankondiging van het onderzoek op Facebook. Zelf heb ik ook weleens last van een ‘Dumoulinnetje’. Gelukkig niet in deze marathon, maar wel twee keer tijdens lange duurlopen in de voorbereiding. Ik heb me er daarom extra in verdiept dit keer. Niet dat ik er obsessief mee bezig was, maar ik heb in een Excel wel heel goed bijgehouden wat ik at, hoeveel en ook hoe lang voor de trainingen.”
Castelein probeerde wat voor hem wel en niet werkte, met een voorkeur voor kwark met cruesli. “Ik heb werkelijk waar alles geprobeerd en dacht dat het tijdstip waarop ik at voor de training bepalend was. Er bleek echter geen peil op te trekken. Het blijft onverklaarbaar.”
DNA
Met de deelname aan het project Buikloop (‘With a little help from my friends’) hoopt Castelein alsnog antwoorden te krijgen. Naast enkele fysieke testen en de marathon zelf, bestond de deelname van de kleine vijftig hardlopers uit het afgeven van ontlasting (die per post werd verstuurd of werd opgehaald). Die feces wordt onderzocht op DNA-varianten, waarna de onderzoekers van Hogeschool Leiden hopen dat er een verband kan worden gevonden tussen het genenpakket van bepaalde lopers en het al dan niet optreden van darmklachten (tijdens en na het hardlopen).
Interessante kost dus voor de student bewegingswetenschappen, die tot zijn eigen verrassing bij de crew van het project in Leiden een van de VU-docenten – de bekende Jos de Koning – tegenkwam. Castelein en de overige deelnemers moesten ook nog lange vragenlijsten invullen, met zelfs vragen over hun stemming.
“Ik krijg in de loop van dit jaar mijn persoonlijke resultaat terug. Er zijn al gegevens bekend en die heb ik bekeken, maar het zei mij niet zoveel. Ik hoop wel dat ik er iets meer mee kan.”
Eindsprint
Oh ja, er was ook nog een marathon op 19 mei. Castelein: “Het ging verrassend goed. Ik werd zelfs derde op het Open NK voor studenten. Vorige keer was ik te snel van start gegaan en daarom sloot ik me nu aan bij een pacer. Het was zijn doel om 3.30 uur te halen, maar hij viel na 26 kilometer uit!
We zijn toen met een groepje steady doorgelopen. We moedigden elkaar ook aan, dat was echt leuk. Zonder dat groepje had ik het echt niet gered. Op het laatst, 1 kilometer voor het einde, werden we ineens door een andere pacer ingehaald, die ook voor de 3.30 uur ging. Toen heb ik nog maar even een eindsprint ingezet.”
Foto Leiden Marathon bekers: Bart Juffermans