Ellen van Langen deed het – gedwongen – en Epke Zonderland doet het: de powernap. “Je werkt dan juist aan je productiviteit.”
Slapen komt de laatste jaren steeds meer in de belangstelling te staan en daar lift een oude bekende op mee: de powernap. Natuurlijk weten we allang dat Keniaanse toplopers bijna niets anders doen dan eten, trainen en slapen. En dat een enkele vaderlandse topper er ook baat bij had of heeft. Zo plant Zonderland het slaapje zelfs tussen zijn warming-up en de wedstrijd in, aldus de website Sport Knowhow XL onlangs.
Een derde Olympisch kampioen, Pieter van den Hoogenband, had er na 10 tot 15 minuten al baat bij, maar koos liever voor 20 à 25 minuten. Zelfs een complete slaapcyclus van 70 tot 90 minuten behoorde tot zijn repertoire, aldus slaapdeskundige en sportarts Kasper Janssen.
De powernap is in de topsport een geaccepteerde tool, maar in het bedrijfsleven nog een taboe, stelt Janssen. Een dutje doen op kantoor wordt soms nog als een teken van luiheid gezien. Uit onderzoek is echter gebleken dat een simpel dutje het fysiek en mentaal herstel een boost geeft. Dat is vooral handig in de middag, wanneer onze biologische klok de after lunch-dip inzet, die ons minder scherp maakt.
Twee keer per dag
Janssen schreef een compleet boek over dit onderwerp, De powernapparadox, en weet uit de praktijk als bondsarts van roeiers en turners hoe belangrijk een dutje kan zijn. Hij refereert onder meer aan NASA-onderzoek uit de jaren negentig en weet ook te vertellen dat de mens van oorsprong vaak al twee keer per dag sliep. Door de industrialisering in de westerse wereld is dat er echter bij ingeschoten.
Ellen van Langen, de Olympisch kampioen op de 800 meter (1992, Barcelona), was ook een typisch westers en drukbezet mens, en moest bijna hardhandig door haar coach Frans Thuys gedwongen worden om ’s middags een slaapje in te lassen. Het extra herstel dat haar dat opleverde, heeft zeker bijgedragen aan haar historische triomf.
Herstel
Janssen kijkt echter verder dan sportieve prestaties: “We denken dat we de hele dag ‘aan’ kunnen staan, maar we hebben overdag herstel nodig om ’s nachts goed te kunnen slapen.” Een goede nachtrust is natuurlijk een belangrijke ‘leverancier’ van goed herstel (en spieropbouw).
Andere voordelen van de powernap, volgens Janssen: je kunt je beter concentreren en maakt minder fouten. Waarom heet zijn boek dan toch De powernapparadox? “Ik bedoel ermee dat het in veel bedrijven wordt gezien als teken van luiheid als je wegloopt om even een dutje te doen. Maar je werkt dan juist aan je productiviteit.”
Kasper Janssen geeft een inspiratiesessie op de Wandelstrainersdag op 6 april in Amersfoort.
Lees het complete interview met Janssen op Sport Knowhow XL en verdiep je verder in de materie met dit artikel van Sport Knowhow XL en deze reeks onderzoeken van Sportgericht (klik op de afbeeldingen van de artikelen!).
Lees natuurlijk ook: De powernapparadox. Of check Janssen zelf in dit filmpje: