In de Verenigde Staten verschenen vorige week berichten die een heel nieuw licht laten schijnen op de mogelijkheden van de moderne techniek.
We stuitten op een vorm van hartslagmeting uit een wel heel verrassende hoek in een bericht van Wareable. Je vraagt je af wat iemand bezield heeft om dit experiment te starten, maar vooruit. Heel simpel komt het erop neer dat er een sporthorloge om een wc-rol is vastgemaakt. Niet zo moeilijk.
Veel klokjes bezitten tegenwoordig een bepaalde vorm van optische hartslagmeting dankzij sensors aan de achterkant van de wijzerplaat. Voor zover wij wisten zenden die sensors lichtsignalen uit richting je pols.
Door de reflectie van het licht op het bloed onder de huid, kan een bepaald ritme worden opgemeten en dus ook je hartslagfrequentie. Prima allemaal, maar waarom vertoont het display van een sporthorloge dan ineens een hartslagmeting bij een toiletrol zonder enige vorm van doorbloeding?
Apple
Wareable nam zelf ook de proef op de som en kwam tot vergelijkbare resultaten voor merken als Apple en Fossil. Bij een test in Nederland gold dat ook voor een TomTom-horloge.
Wareable weet ook wel waarom dit kan gebeuren. De gebruikte techniek (PPG) gaat bij het ontbreken van een signaal op zoek naar het dichtstbijzijnde signaal. Dat kan het flikkeren van je televisiescherm zijn, of van de lamp boven de eettafel, maar het geldt ook voor de trillingen van je verwarming, airco of zelfs een meubelstuk.
In zekere zin toont de hartslag van een toiletrol daarom aan dat de gebruikte sensor uiterst gevoelig is en in normale omstandigheden dus zijn werk goed zal doen.
Foto (boven): Diana van Schijndel