Hoofdonderzoeker Dionne Noordhof (Hogeschool Leiden) onderzoekt of er een relatie bestaat tussen de micro-organismen in onze darmen (darmmicrobiota) en het ontstaan van maagdarmklachten tijdens duurinspanningen, zoals bij een marathon.
Naast de vele positieve gezondheidseffecten van duurinspanning, kunnen die inspanningen ook gepaard gaan met maagdarmklachten. Zo’n 30 tot 90% van de hardlopers kampt met maagdarmklachten tijdens of in de uren na het hardlopen.
Dna-test
Het onderzoek van de darmbacteriën wordt uitgevoerd door MyMicroZoo. Door de inzet van een dna-test van de darmbacteriën kunnen gegevens worden achterhaald over de samenstelling van darmmicrobiota.
De onderzoekers hopen met de resultaten van dit onderzoek bij te dragen aan individuele preventie van maagdarmklachten door het aanpassen van de darmmicrobiota. Dit kan bijvoorbeeld door voeding met probiotica, die de darmflora kan verbeteren.
De officiële titel van het onderzoek is ‘RAAK-publiek “With help of my little friends’. In de publiciteit gebruikt partner Running 20/20 de naam ‘Buikloop’.
Alle partners in het onderzoek:
- SiA
- Hogeschool Leiden
- Vrije Universiteit Amsterdam
- Universiteit Leiden
- Wageningen University & Research
- MyMicroZoo
- WInclove Probiotics
- TNO innovation for life
- myTemp
- Atletiekunie
- NOC*NSF
- Sportcentrum Papendal
- Hogeschool Utrecht
- Radboud Institute for Health Sciences
- Maag, Lever, Darm Stichting
- Running 20/20