Op het eerste Hardloopcongres stonden vooral de thema’s blessurepreventie en rust centraal, plus de alarmerende beweegarmoede in Nederland.
Voor een volle zaal met hardlooptrainers en wetenschappers beklom vrijdag een uitstekende rij sprekers het podium in Hoevelaken. Opvallend was dat veel sprekers, ieder op hun eigen vakgebied, constateerden dat er te hard wordt getraind (of ‘geleefd’). Vandaar het alom aanwezige blessurespook.
Jaarlijks telt de loopsport in Nederland driekwart miljoen blessures. Per uur sporten is alleen skiën risicovoller en dat is een smet op het blazoen van een verder uitermate gezonde bezigheid. De Amsterdamse wetenschapper Evert Verhagen noemt hardlopers zelfs zonder omhaal van woorden blessurelopers.
Het zijn met name beginnende hardlopers die zich (vier keer meer dan toppers) in de vele valkuilen van het loperslichaam storten. Overbelasting en trainingsfouten zijn de voornaamste oorzaken, waarbij een gebrek aan kennis hen parten speelt. Vooral het langzaam opbouwen en voldoende rust nemen blijkt lastig. Onderzoek hiernaar is moeilijk. Tot nu toe wordt alleen naar geblesseerde groepen lopers gekeken, maar eigenlijk wil je een gezonde groep lopers onderzoeken en kijken wat er dan gebeurt. Een dergelijk kwalitatief onderzoek is er nog niet, maar is nu wel in voorbereiding (houdt running2020.org in de gaten).
Rust was ook een opmerkelijk thema in de lezing van de Belgische topcoach Tim Moriau, die bol stond van voer voor specialisten. Zijn langeafstandsatleten, ook marathonlopers van onder de 2.20 uur, doen nooit langere duurlopen dan 1.15 uur en dat kwam wel even aan bij het publiek. Het veel snellere herstel van de training, ten opzichte van een duurloop over 30 kilometer, is voor Moriau hierbij het belangrijkste. Blessures houd je zo makkelijker buiten de deur.
Nachtrust
Naadloos op deze presentatie volgde een interessant betoog van sportarts Kasper Janssen. Hij omlijstte de bekende ‘kost’ dat slapen goed voor je (herstel) is met tal van interessante inkijkjes en extra lessen om nog eens goed naar je standaard bedrust te kijken.
Naast een powernap overdag is een van de belangrijkste adviezen: sta elke ochtend grofweg op hetzelfde tijdstip op en slaap in het weekend niet extra uit. Anders verstoor je steeds je bioritme en creëer je, met het vroege opstaan op maandagochtend erbij, een soort dubbele ‘sociale jetlag’.
Veel gezondsheidsklachten komen in de huidige maatschappij voort uit het chronische gebrek aan bewegen, zo stipten auteur en psychiater Bram Bakker en toptrainer Honoré Hoedt aan. Bakker: “Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat je zonder invalidekaart een lift in mag stappen. Naar de eerste of tweede etage neem je toch de trap?”
Kinderen
Hoedt maakt zich vooral zorgen over het chronisch gebrek aan beweging bij de jeugd. Nederland is in Europa kampioen zitten (8,5 uur per dag) en kinderen doen daar nog een schepje van een paar uur bovenop. In 1985 speelden kinderen nog dertig uur per week buiten, nu nog maar vijf. Ook het aantal blessures onder kinderen stijgt snel: van 130.000 naar 230.000 tussen 2006 en 2011.
Hoedt bleef niet bij de pakken neerzitten, en dat naast een glansrijke carrière als coach van diverse Europese en een wereldkampioen. Hij ontwikkelde in Gelderland een breed opgezette interventie, waarbij er met toegespitste lespakketten (Sportfundamentals) bijna duizend professionals tools kregen om hun pupillen of leerlingen beter te leren bewegen. Een lovenswaardig initiatief dat in Nederland brede navolging verdient.
Ook hij besloot zijn voordracht, nu weer als coach van topatleten, met het motto: ‘Het geheim van hardlopen is zacht lopen’. Er wordt volgens hem veel te hard getraind en de rustige basis van heel langzame duurlopen wordt alom vergeten, zeker onder recreatieve lopers.
In een tweede deel van het congresverslag meer aandacht voor de ‘core business’ van Running 20/20: SensoRun en Vermogensmeters.