Wandelen is veel meer dan alleen maar wandelen, zo bleek tijdens deze speciale dag voor wandelcoaches. Dat bewees het gevarieerde programma in Amersfoort.
Op Sportpark Bokkeduinen beleefde de wandelsportwereld vandaag een dag volgepakt met informatie en inspiratie. Deze fraaie en ruime sportaccommodatie was door de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) uitgekozen voor de achtste Wandeltrainersdag, die in 2017 voor het laatst was gehouden. De organisatie, KWBN samen met Running 20/20, zag de vernieuwde opzet direct beloond met een uitverkocht huis.
Vanuit het hele land kwamen 361 wandelcoaches naar Amersfoort om op de meest uitlopende terreinen kennis op te doen over de laatste trends in de wandelsport. Het thema van dit kennis- en praktijkevent was leefstijl, wat tegenwoordig een hot issue is dankzij de leefstijlinterventie, die vanuit het basispakket wordt vergoed.
De deelnemers konden kiezen uit vijftig workshops, verdeeld over vier rondes van een uur of meer. In de eerste ronde spraken vier gerenommeerde sprekers tijdens speciale inspiratiesessies vanuit hun eigen vakgebied over leefstijl. Daarbij zat een sessie met veel wetenschappelijke cijfers van het Kenniscentrum Sport, gericht op de positieve aspecten van sporten voor 65-plussers. Tegelijkertijd boeide professor Leo Hofstra de aanwezigen bij een andere presentatie met inspiratie voor een gezonde leefstijl (vanuit het vakgebied van de cardiologie).
Veerkracht
Opvallend was de bijdrage van Rogier Berghauser Pont, die zich tijdens een wielrentocht op de laatste dag van een vakantie in de Oostenrijkse Alpen niet goed voelde worden. Uiteindelijk keerde hij, in een ambulance met twee artsen, als hartpatiënt terug naar Nederland. Mede door zijn eigen instelling en vermogen om zich aan te passen kwam Berghauser Pont (afgestudeerd in de fysiotherapie en gezondheidswetenschappen) er weer helemaal bovenop. Zijn indringende ervaring vormde de basis voor zijn betoog, voor bijna 100 toehoorders, over Positieve Gezondheid. Daarvoor vormen de begrippen veerkracht en ‘eigen regie’ de basis.
Nordic op muziek
De vele inspirerende en actieve workshops gingen daarna over heel diverse onderwerpen, zoals wandelen met GPS, cognitief wandelen, voeding voor wandelaars, het FitStap-coachprogramma, samenwerken in de wijk, yoga en Pilates toegepast op wandelen, voetentraining, intervaltraining, Nordic Walking op muziek en nog veel meer.
Toppers waren de afwisselende trainingsvormen van Leo Neuteboom (foto), die bij de opening voor een volle zaal al een opzwepende warming-up had verzorgd, en de trainingen cognitieve fitness, waarbij een heel verrassende combinatie van bewegen en denkvermogen werd uitgevoerd.
Blootleggen
In de pauzes was er in de centrale hal volop aanloop voor enkele standhouders, onder wie Aetrex, een bedrijf dat met achttien kleine camera’s je voeten driedimensionaal in kaart brengt. Vanuit deze statische meting kun je inlegzolen en schoenen aanbevelen, terwijl bij een van de workshops ook dynamische metingen plaatsvonden (film). Podoloog/fysiotherapeut Hans Muijderman kon vervolgens haarfijn fysieke problemen blootleggen en gaf ook medische en schoenadviezen.
Een geboeide zaal bleef daarvoor graag langer zitten, terwijl buiten in het bleke voorjaarszonnetje de nazit begon van deze meer dan geslaagde Wandeltrainersdag. In de reacties van de deelnemers kwam vooral naar voren dat ze weer veel nieuwe oefenstof en trainingsvormen mee naar huis konden nemen. Nieuwe inspirerende ideeën om het bewegen in Nederland een impuls te geven en te laten zien dat er achter een eenvoudige wandeling een verrassende wereld schuil kan gaan.